Hou je gezicht jong met een HIFU behandeling

Een gefocuste ultrasone gezichtsbehandeling met hoge intensiteit, of kortweg HIFU behandeling, is een niet-chirurgische behandeling voor gezichtsveroudering. Deze procedure maakt deel uit van een groeiende trend voor antiverouderingsbehandelingen die enkele van de voordelen van een facelift bieden zonder dat een operatie nodig is. Deze minder invasieve behandelingen hebben een kortere herstelperiode dan chirurgische opties, maar de resultaten die ze bieden zijn niet zo dramatisch en duren niet zo lang. Daarom bevelen dermatologen HIFU alleen aan voor milde tot matige of vroege tekenen van veroudering. Hou er rekening mee dat je ieder jaar terug moet komen voor een nieuwe behandeling om het resultaat te behouden.

Wat is een HIFU behandeling?

Een HIFU gezichtsbehandeling maakt gebruik van ultrageluid om warmte op een diep niveau in de huid te creëren. Deze hitte beschadigt gerichte huidcellen, waardoor het lichaam ze probeert te repareren. Om dit te doen, produceert het lichaam collageen om te helpen bij de hergroei van cellen. Collageen is een stof in de huid die haar structuur en elasticiteit geeft. De behandeling is onder andere geschikt voor het verminderen van huid rond de kaken, het liften van hangende oogleden of wenkbrauwen en rimpels in het gezicht rechttrekken. Het type echografie dat bij deze procedure wordt gebruikt, is anders dan de echografie die artsen gebruiken voor medische beeldvorming. HIFU gebruikt hoge energie golven om zich op specifieke delen van het lichaam te richten.

Zo verloopt de HIFU behandeling

Artsen beginnen met HIFU gezichtsverjonging door het gekozen gebied van het gezicht te reinigen en een gel aan te brengen. Vervolgens gebruiken ze een handeldapparaat dat de ultrasone golven in korte uitbarstingen uitzendt. Elke sessie duurt doorgaans 30 tot 90 minuten. Sommige mensen melden licht ongemak tijdens de behandeling en sommigen ervaren daarna lichte pijn. Artsen kunnen vóór de procedure een plaatselijke verdoving toepassen om deze pijn te helpen voorkomen. Vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen helpen tegen de pijn na de behandeling.

Dit zegt de wetenschap

Veel onderzoeken wijzen uit dat HIFU gezichtsbehandelingen werken. In een review uit 2018 werden 231 onderzoeken naar het gebruik van ultrasone technologie bekeken. Na analyse van de onderzoeken waarbij echografie werd gebruikt voor de behandeling van huidverstrakking, lichaam verstrakking en vermindering van cellulitis, concludeerden de onderzoekers dat de techniek veilig en effectief is. De American Board of Cosmetic Surgery zegt dat ultrasone huidverstrakking meestal binnen 2-3 maanden positieve resultaten oplevert en dat goede huidverzorging kan helpen om deze resultaten tot 1 jaar te behouden.

De wetenschap wijst uit dat de HIFU behandeling wel degelijk werkt, maar je het wel jaarlijks moet bijhouden. Het grote voordeel van deze behandeling is dat er geen chirurgische ingreep aan te pas komt, en het resultaat al na enkele weken zichtbaar is.